جشن مهرگان در مارکار تهرانپارس گرامی داشته شد

جشن مهرگان پس از چند سال برگزاری به صورت مجازی، امسال این جشن در روز مهر از ماه مهر 3761 زرتشتی برابر دهم مهرماه 1402 در تالار همایشگاه مارکار تهرانپارس برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی گردش 45، این آیین در سه بخش یعنی، گهنبار دانش آموزی، جشن مهرگان و شب شاد برگزار شد. نخست آیین گهنبار توجی به دوشارامی و تندرستی همه بهدینان از ساعت 16 و پنجاه دقیقه برگزار شد. گهنبار دانش‌آموزی  با هماهنگی انجمن زرتشتیان تهران و مدیریت گروه برگزاری جشن مهرگان به سرپرستی دادبه اورنگی و با همکاری آموزگاران دینی پایه‌های ششم و هفتم مدارس زرتشتی تهران؛ گیو، گشتاسب، جمشیدجم، رستم آبادیان و کلاس‌های دینی هرمز آرش با همکاری آموزگاران دینی، فیروزه فرودی، روشن گشتاسبی، گیتا ماندگاری، هرمز خسرویانی برگزار شد. 
آیین جشن مهرگان پس از پایان گهنبار‌خوانی در ساعت 17:30 با نیایش گروهی نونهالان آدریان بزرگ به استادی و سرپرستی نگار بزرگ‌چمی آغاز شد. کیانا نمیرانیان و شینا سرداری مجریان جشن مهرگان 1402 افزون‌بر خوش‌آمدگویی به باشندگان و سپاسداری از نونهالانی که نیایش آغازین جشن را انجام دادند.سپس، دکتر اسفندیار اختیاری، نماینده زرتشتیان در مجلس به عنوان نخستین سخنران به جایگاه رفت.
اسفندیار اختیاری از این جشن به‌عنوان جشن مهر دوستی یاد کرد و درباره فلسفه این جشن گفت:
جشن مهرگان فلسفه‌های مختلفی درون خود دارد و یکی از سیاسی‌ترین جشن‌هاست. درشاهنامه ما استوره‌های همچون کاوه، فریدون و ضحاک ماردوش را داریم. یکی از شوندهای(دلیل) جشن مهرگان به زنجیرکشیده‌شدن ضحاک توسط کاوه آهنگر در این روز دانست. جشن مهرگان فلسفه وجودی عمیقی دارد و این سبب شد تا این جشن ثبت ملی شود. ما به همراهی تاجیکستان این جشن را به یونسکو بردیم و قرار است امسال یا سال دیگر این جشن ثبت جهانی شود. 
پس از آن مجریان برنامه از خوان آیینی مهرگان که به رنگ ارغوانی است و در تالار گسترده شده بود، سخن گفتند. 
ادامه‌ی برنامه، حرکات موزون نونهالان مهدکودک پرورش وابسته به انجمن زرتشتیان تهران اجرا شد. کیمیا یزدانی سرپرستی و مربی‌گری این نونهالان را در اجرای این حرکات بردوش داشت. پس از آن از موبد دکتر مهربان پولادی، فرنشین انجمن موبدان درخواست شد تا به عنوان دومین سخنران به جایگاه برود.
موبد دکتر مهربان پولادی در بخشی از سخنانش گفت: من هم این جشن باستانی را به شما شادباش می‌گویم و امیدوارم آن فروزه‌هایی که درون این جشن بزرگ نهفته است را بیشتر داشته باشیم ما بنیادگذار فرهنگی هستیم که از تراوش ذهن نیاکان ماست در مهریشت که 35 بخش و 146 بند دارد و تک‌به‌تک آن بندها وفاداری به عهد و پیمان و مهر را به ما گوش‌زد می‌کنند. 
بر پایه این گزارش، سپس داریوش یزشنی با نواختن دف، آوازهای به زبان دری خواند که با استقبال باشندگان همراه بود. پس از آن هرمز وفاداری چالش زبان دَری را برگزار کرد. وی پیش از آغاز چالش گفت: ممکن است خیلی از ما فکر کنیم زبان دری را درست حرف می‌زنیم ولی اینگونه نیست باید این تلنگری باشد تا به دنبال این زبان برویم. نوبت به اجرای چالش زبان دری با باشندگی هفت تن رسید، این چالش اینگونه بود که هرمز وفاداری، جمله‌ای را به فارسی می‌گفت و هرکدام از این هفت تن باید آن جمله را به زبان دری بازگو می‌کردند و در پایان پیشکشی به رسم یادبود به آنان داده شد.
پس از آن افشین نمیرانیان، رییس هیات مدیره انجمن زرتشتیان برای سخنرانی به جایگاه رفت.
وی در بخشی از سخنانش گفت: من به نمایندگی از انجمن زرتشتیان تهران و به عنوان میزبان، آمدنتان را به این جشن خوشامد می‌گویم. این جشن پس از سه سال مجازی برگزارشدن اکنون به شکل حضوری برگزار می‌شود. زمانی که از جشن مهرگان صحبت می‌کنیم باید مهربانی برای ما مهم باشد. بکوشیم از این هم مهربانتر باشیم.
در چندسال گذشته رسم داشتیم از کسانی که برای هازمان تلاش کردند سپاسداری کنیم و در یکی از همین جشن‌ها از هنرمند محبوب فردوس کاویانی هم سپاسداری شد که شوربختانه خودشان  به شوند کسالت باشنده نبودند. امروز نیز ما می‌خواستیم از پنج تن از کنشگرانی که سال‌ها برای هازمان خودشان کوشیدند سپاسگزاری کنیم که تنها یک تن از آنان امروز باشنده است. البته این کمترین کاری است که ما می‌توانیم به پاس خدمات آن‌ها به هازمان زرتشتی انجام دهیم. سپس از بانو مهوش رستمی درخواست کرد تا برای دریافت سپاس‌نامه به جایگاه بیاید و پس از خواندن نوشته سپاس‌نامه، آن را به وی پیشکش کرد. 
به گزارش روابط عمومی گردش 45، در ادامه بانو مهوش رستمی در سخنانی گفت: می‌خواستم سنگ بنای خوبی را در هازمان از خود برجای گذارم و خوشحالم که دوستانی دارم که دنباله روی آموزش هستند و من کاری جز انجام وظیفه نکردم. 
بخشی از برنامه ها نیز به حرکات موزون گروه شافل نوجوانان زرتشتی، کاری مشترک از خانه فرهنگ و هنر و موسسه مهر پارسی به سرپرستی آذین وفاداری اختصاص یافت. پس از آن گروه موسیقی جوانان زرتشتی با اجرای ویستا رایومند نوازنده گیتار، آرش مزداپور، امید وجدان‌ایرانی، کیانا نمیرانیان و شهاب پارسی نوازنده کاخن به هنرنمایی پرداختند
سپس هنرنمایی گروه نقالی و شاهنامه‌خوانی نخستین گروه نقالی و شهنامه‌خوانی زرتشتیان ایران با بیش از 15 سال پیشینه و فعالیت هنری به استادی و سرپرستی پریا ماوندی و نقال‌خوانی آریانا ایرانی، مانترا خسرویانی، فرین یگانگی و هنرمند دف‌نواز هورشید نیکفام اجرا شد.
در ادامه ترانه‌ای از امید فرهنگ برای باشندگان پخش شد و چکامه‌ای از چکامه‌سرای زرتشتی بانو توران شهریاری را مجریان خواندند. در بخش پایانی نیز آرش مزداپور و ویستا رایومند و امید وجدان ایرانی، نوازندگان گیتار، کیانا نمیرانیان، خواننده؛ شهاب فارسی، نوازنده کاخن؛ کامیار ماندگاریان و علی ضرابی، نوازنده ترومپت؛ سروش عمومی؛ نوازنده کاخن؛ بهرنگ بهادرزاده؛ قطعاتی را برای باشندگان اجرا کردند و حرکات موزون فرم با هنرمندی همکیش کیمیا کیقبادی هم به باشندگان افزود.
خجسته آیین جشن مهرگان در ساعت 20 و سی دقیقه پایان یافت. در ادامه برخی از باشندگان در گردهمایی شاد شرکت کردند.
در کنار برپایی جشن و در بیرون از تالار میزهای برای فروش کارهای همکیشان گذاشته بودند که باشندگان افزون‌بر بازدید از کارهای هنری خرید هم می‌کردند.

عکس ها از سایت امرداد و برساد است

خوان مهرگان

خوش آمدگویی آرتمیس باستانی و ستاره سیستانی

شینا سرداری و کیانا نمیرانیان مجریان جشن مهرگان


پخش لُرک، آجیل هفت میوه خشک

اسفندیار اختیاری، نماینده ایرانیان زرتشتی در مجلس

افشین نمیرانیان، رییس هیات مدیره انجمن زرتشتیان تهران

موبد دکتر مهربان پولادی، فرنشین انجمن موبدان

نمایشگاه کارهای دستی