سخنان فرنشین انجمن زرتشتیان تهران در جشن ۶ فروردین

دکتر افشین نمیرانیان فرنشین انجمن زرتشتیان تهران، یکی از سخنرانان جشن ۶ فروردین و روز زایش و به پیامبری رسیدن اشوزرتشت بود. بخش های اصلی سخنان وی به شرح زیر بود که در ادامه می خوانید:

دکتر افشین نمیرانیان، درآغاز شروع سال جدید را شادباش گفت و ابراز امیدواری کرد که امسال سال بهتری برای همه باشد. وی در ادامه به آخرین جشن ششم فروردین سال ۹۸ که  به صورت حضوری در مارکار تهرانپارس، برگزار شده بود اشاره کرد و گفت تصمیم داشتیم تا جشن زایش و به پیامبری رسیبدن اشوزرتشت را در سال ۹۹ به مناسبت آنکه نخستین سالی بود که روز ششم فروردین در تقویم رسمی کشور به عنوان روز زرتشت پیامبر نام گرفت، به صورت ویژه و بزرگ برگزار کنیم ولی کرونا آمد و همه چیز را به هم ریخت و همه مان را غافلگیر کرد به صورتی که پس از جشن سده سال ۹۸ تا حالا دیگر هیچ جشنی در سالن مارکار برگزار نشد.

فرنشین انجمن زرتشتیان تهران، در ادامه به تلاش های سازمان های زرتشتی در دوران کرونا پرداخت وی گفت همه مان غافلگیر شده بودیم، سازمان ها و انجمن ها نیز غافلگیر شدند و نمی دانستیم چه باید بکنیم. در روزهای اول کرونا حتما به یاد دارید که آمار ابتلا و مرگ میان زرتشتیان بالا بود. با این حال به نظرم تمام افرادی که لازم بود در این زمینه کاری کنند بسیار خوب عمل کردند. وی ادامه داد در انجمن سرکار خانم سیما بزرگ چمی، که هم در انجمن زرتشتیان تهران فعال بود و هم در انجمن خیریه درمانی با همکاران خود در انجمن خیریه درمانی بسیار فعالیت کرد. به نحوی که به نظرم لازم است زمانی مجسمه افرادی که در انجمن خیریه درمانی کار می کردند را بسازیم.

دکتر افشین نمیرانیان در ادامه از نقش انجمن موبدان نیز در این دوران یاد کرد و گفت وچرهای به موقع و سریع انجمن موبدان باعث شد تا مراسم و آیین ها به شیوه مناسب برگزار شود.فرنشین انجمن زرتشتیان تهران در مورد تلاش های دکتر گوهری زاده و دوستانشان در خانه سالمندان اشاره کرد و گفت همه ما از آغاز با توجه به ویژگی های کرونا، نگران خانه سالمندان بودیم ولی آقای دکتر گوهری زاده و همکارانشان و پرسنل فداکار و ارزشمند آنجا، در خانه سالمندان فوق العاده عمل کردند. به نحوی که کوچکترین بیماری در خانه سالمندان نیامد و سالمندان را درگیر نکرد.

فرنشین انجمن زرتشتیان تهران، ادامه داد در این مدت کارهای خوبی نیز انجام شد. هیات های اجرایی در مارکار، آدریان بزرگ، باغ اسون و خانه فرهنگ و هنر شکل گرفت و قرار است به زودی در آرامگاه قصر فیروزه نیز شکل بگیرد. همه افرادی که در این مدت به این جاها رفت و آمد داشتند حتما از تلاش ها و کارهایی که هیات های اجرایی انجام دادند، خبر دارند. همچنین کارمندان انجمن چه دبیرخانه و چه بخش های دیگر همچون همیشه بسیار کمک کردند و توانستیم این دوران را پشت سر بگذاریم که از همه ایشان نیز سپاسگزارم.

دکتر افشین نمیرانیان ادامه داد: به نظر می رسد که دیگر به آخر دوران کرونا رسیدیم و دیگر وقتش است که دوباره دور هم جمع شویم. یکی از خوشبختی های ما این است که زرتشتی هستیم و عضو یک خانواده بزرگ که به یکدیگر اعتماد داریم و می توانیم از یکدیگر کمک بگیریم، ولی لازم است به بهانه های مختلف دور هم جمع شویم تا این خانواده را حفظ کنیم.

فرنشین انجمن زرتشتیان تهران در ادامه به جشن زایش و به پیامبری رسیدن اشوزرتشت در سال ۱۴۰۱ اشاره کرد و گفت در این جشن که به صورت مجازی برگزار شد، به مناسبت آغاز سده جدید در سخنانم دو خواهش از همه کردم. نخستین خواهش از همه به ویژه افراد مسن بود. اینکه ببینیم در صد سال گذشته چه اتفاقاتی در جامعه زرتشتی رخ داده است. ما در صد سال گذشته فراز و فرودهای فراوانی، البته با فرازهای بیشتر داشتیم. لازم است تا این ها را بگوییم و بنویسیم و ضبط و ثبت کنیم. دومین درخواستم از همه به ویژه جوانان بود. اینکه بنشینیم و فکر کنیم که در صد سال آینده چه اتفاقاتی ممکن است برای جامعه زرتشتی بیافتد.

دکتر افشین نمیرانیان در ادامه گفت به نظرم مهمترین موضوع پیش رو در طی یک تا دو نسل آینده، بقا و هویت جامعه زرتشتی است و همه نگران آن هستیم. من هم نگران هستم و به این موضوع فکر کردم و کتاب های جامعه شناسی در این باره را مطالعه کردم. بنابر مطالعات علمی، چهار چیز هست که می تواند در بقا یا عدم بقای یک جامعه کوچک مانند جامعه زرتشتیان ایران موثر باشد.

وی چهارمین مورد را  دارایی های غیر منقول مشترک مانند زمین و سرمایه های مادی و ... نام برد و گفت: در این زمینه وضع ما خوب است. آتشکده، مدارس و مجموعه های مختلف را داریم. اگر چه مشکلاتی هم هست ولی احتمالا همه مان تایید می کنیم که به طور کلی وضع خوبی داریم.

فرنشین انجمن زرتشتیان تهران سومین مورد را  دارایی های ناملموس مانند زبان، ادبیات و فرهنگ و هنر و... دانست و افزود در این مورد هم اگر چه مشکلاتی داریم مثل اینکه هنر یا ادبیات شاخصی نداریم ولی از لحاظ فرهنگ و پشتوانه های فرهنگی وضعمان عالی است. البته نگرانی های جدی در مورد زبان دری باید داشته باشیم و من بسیار شرمنده ام از اینکه نخستین رییس انجمن زرتشتیان تهران هستم که نمی توانم به زبان دری حرف بزنم. باید برای حفظ و گسترش این زبان بسیار کار کنیم.

وی در ادامه دومین مورد را  جمعیت دانست و ادامه داد این موضوعی است که احتمالا همه نگران آن هستیم و احتمالا در طی یک نسل گذشته جمعیت زرتشتیان ایران یک سوم تا یک چهارم شده است. با این حال بازهم این موضوع اگر چه نگران کننده است ولی هنوز هم در حد یک جامعه کوچک قابل قبول است.

فرنشین انجمن زرنشتیان تهران ولی وضعیتمان را در اولین و مهمترین شاخصه، نامناسب و نیازمند توجه دانست، موردی که به آن متاسفانه اهمیت داده نشده است. وی مهمترین فاکتور هویت یک جامعه را  همبستگی دانست و ادامه داد همبستگی مان در این مدت کم شده است و چیزی که همبستگی را از بین می برد معمولا عوامل خارجی نیست. بلکه موضوعات داخلی است که باعث میشود تا همبستگی یک جامعه کاهش پیدا کند.

برای افزایش همبستگی لازم است تا جایی که می شود دورهم جمع شویم، جشن ها را برگزار کنیم، به مناسک دینی اهمیت بدهیم، در گاهانبارها شرکت کنیم، در مجامع عمومی انجمن ها و سازمان ها شرکت کنیم، از فعالین اجتماعی حمایت کنیم و کارهایی از این دست انجام دهیم.

فرنشین انجمن زرتشتیان تهران در ادامه به نقش فضاهای مجازی اشاره کرد و ادامه داد فضاهای مجازی در این مدت پررنگ تر شده اند و این موضوع هم خوبی هایی دارد و هم بدی هایی. وی ادامه داد برخی افراد که البته دغدغه مند هستند موضوعاتی را در گروه ها و فضای مجازی مطرح می کنند که باعث می شود تا همبستگی جامعه از بین برود. وی نقد و پرسش گری را بسیار خوب دانست و گفت من حداقل دو روز در هفته در دبیرخانه انجمن هستم و هر کسی که سوالی و یا نقدی دارد می تواند بیاید در دبیرخانه تا در هر موردی که می خواهد صحبت کند، پاسخگوی پرسش هایش باشم و یا نقدش را بگوید ولی قضاوت کردن افراد در فضاهای مجازی نه از لحاظ اخلاقی کار خوبی است و نه اینکه برای جامعه مفید است، ‌حتی اگر نیت خوبی پشت أن باشد. همین موضوعات و قضاوت های نادرست و از روی ناآگاهی باعث می شود تا افراد دلسرد شوند، در جامعه کمتر حضور یابند و فعالیت های اجتماعی کمتری داشته باشند. مانند اینکه برای انتخابات گردش ۴۵ انجمن سه بار فراخوان دادیم و در نهایت و در فرصت تنفس تعداد نامزدهای حضور در انجمن از ۲۸ نفر بیشتر شد تا توانستیم انتخابات را برگزار کنیم.

ایشان در پایان ضمن سپاس از تمامی برگزارکنندگان و شرکت کنندگان در جشن ششم فروردین، ابراز امیدواری نمود تا با همبستگی هرچه بیشتر و کاستن از تنگ نظری ها، شاهد پیشرفت و شور و شادی بیشتری در جامعه باشیم.