جشن تیرگان، توسط پژوهشکده مردم شناسی گرامی داشته شد



آیین  تیرگان و دیگر سنت های فرهنگی ایرانی متناسب با این جشن، توسط پژوهشکده مردم شناسی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری گرامی داشته شد.
 این آیین که با همراهی سازمان فروهر، انجمن زرتشتیان تهران و خانه فرهنگ و هنر زرتشتیان برگزار شد. 
در این آیین دکتر مهرداد قدردان به عنوان سخنران سخن گفت.
 وی در سخنان خود با اشاره به اسطوره های جشن تیرگان، گفت در اوستا تیری که از کمان رها می‌شود یک تیر عادی نیست و آرش شیواتیر نیز یک پهلوان معمولی نیست.
 وی گفت گویا ما آرش را از آسمان به زمین می آوریم و آنرا اسطوره می کنیم و حتی در زمان اشکانیان به آن یک شخصیت تاریخی می دهیم به صورتی که اشکانیان نسب خود را به آرش می رساندند.
دکتر قدر دان  با اشاره به اینکه اسطوره آرش در خدای نامه های ساسانی و در ادامه شاهنامه نیامده است، سبب آن را احتمالا همین موضوع دانست. چرا که وقتی بهرام چوبین بر خسروپرویز شورید، بیان می کند که نسب وی به آرش و پهلوانان می‌رسد در حالی که شاهان ساسانی از نسل یک چوپان هستند. 
این پژوهشگر زرتشتی در بخش دیگری از سخنانش به جشن های متفاوتی که تا ۵۰ سال پیش برای تیر و تشتر خوانده می شد، اشاره کرد و گفت زرتشتیان تا ۵۰ سال پیش با آنکه احترام تیر و تشتر را نگه می داشتند و هیچگاه این دو را جداگانه یاد نمی کردند ولی جشن های متفاوتی برای آنها داشتند.
 به نحوی که جشن تشتریم در میانه گاهانبار چٓهره برگزار می شده و در حدی مورد احترام بوده که در میانه گاهنبار چهره برای تشتر گاهانبار توجی خوانده می‌شد.
مهرداد قدردان در بخش دیگری از سخنانش به گاهشماری زرتشتی اشاره کرد و افزود:  با آنکه سیزدهمین روز تیر زرتشتی جشن تیرگان برگزار می‌شود ولی به دلیل ۳۰ روزه بودن ماه های زرتشتی این جشن اکنون دهم تیرماه برگزار می‌شود.
در بخش دیگری از این آیین بنیتا آزاده و میترا سیستانی آیین نیایش را برگزار کردند و بندی از گاهان را خواندند. 
دکتر حسن زاده، رییس پژوهشکده مردم شناسی پژوهشگاه نیز در سخنان خود با نام بردن از سازمان‌های مردم نهادی که در برگزاری این آیین تلاش کردند از آنان قدردانی کرد. وی در بخش دیگری از سخنانش از روانشاد دکتر فرهود جلالی که در راه فرهنگ ایران زمین تلاش بسیار کرد، یاد کرد و افزود وی در راه زنده کردن آیین تیرماه سیزده شو در مازندران تلاش بسیار کرد. 
دکتر ده پهلوان، رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی دیگر سخنران این آیین نیز از در سخنان خود با اشاره به اسطوره آرش گفت، گردان و پهلوانان زیادی بودند که همانند آرش جان خود را برای ایران از دست دادند وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت هنوز تفنگ در میان فرهنگ اقوام ایرانی نقش مهمی دارد. رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری با اشاره به پژوهشهایش در حوزه سکه ها گفت:  نقشی که در بسیاری از سکه ها وجود دارد کمان است که  اهمیت کمان در فرهنگ اقوام مختلف را از گذشته نشان می دهد.
 وی همچنین با اشاره به اینکه پادشاه آشور پس از پیروزی بر ایلام برای تحقیرش از وی می خواهد که با خنجر کمانش را ببرد که به نوعی نشانه شرافتش است.
در این آیین امیلیا نرسیاسنس پژوهشگر و عضو هیات علمی دانشگاه تهران، در مورد برگزاری تیرگان در میان ارمنیان و آیین وارتاوار سخن گفت. 
نادعلی فلاح پژوهشگر فرهنگ عامه نیز از آیین تیرماه سیزده شو و فلسفه وجودی آن سخن گفت.
دیگر برنامه این مراسم ارایه گزارش جشنواره آرش کمانگیر توسط دکتر مریم قاسم پور عضو هیات مدیره کانون فرهنگی هنری دایا بود. 
بخش دیگری از این مراسم گرامیداشت یاد دکتر فرهود جلالی بود. در این بخش سید مهدی کوهپر استاد باستان‌شناسی دانشگاه تربیت مدرس سخن گفت و افزود؛  تا فرهنگ ایران زنده است فرهود نیز زنده است.
فرهود می‌خواست با خٓلق شادی به مردم بیاموزد که فرهنگ ما با شادمانی همراه است. امیدوارم بتوانیم با اقدامات به جا و موثر در این حوزه بتوانیم در باز زنده سازی تمدن غنی ایران گامی برداریم تا جوانان امروز را که به شدت از فرهنگ گریزان هستند به آن علاقه مند سازیم.
سید حسن موسوی چلک رییس انجمن مددکاران اجتماعی ایران، نیز در مورد دکتر جلالی گفت: وی علاوه بر موسسه پارپیرار که موسسش بود و برای احیای آیین های اقوام ایرانی فعالیت می‌کند در موسسه انجمن مددکاران اجتماعی نیز فعال بود. 
در بخش پایانی این مراسم، از  نمایشگاه جشنواره آرش کمانگیر بازدید صورت گرفت. 
گفتنی است در این مراسم دستبند های تیر وبادی که توسط هیات اجرایی خانه فرهنگ و هنر زرتشتیان تهران تهیه شده بود به باشندگان اهدا شد و با سیروگ که توسط انجمن زرتشتیان تهران تهیه شده بود از باشندگان پذیرایی شد.

عکس از ماندانا آذرکیوان و کامبیز رستمی عصر آبادی است